inilah

cabaran kita

Keputusannya jelas:  Covid-19 lebih berkemungkinan membunuh dan memasukkan mereka yang obes ke hospital. Kajian telah menunjukkan obesiti adalah komorbiditi yang ketara1 kepada penyakit ini dan menyebabkan tekanan darah tinggi dan diabetes.2 Adakah anda berisiko?

 

Realitinya ialah Covid-19 akan menjadi endemik dalam masyarakat kita; kesihatan kita akan menjadi lebih penting untuk membolehkan kita bekerja, hidup, belajar atau bermain secara normal.3 Wabak dijangka akan berterusan, walaupun vaksinasi akan menyelamatkan banyak nyawa, masih penting untuk kekal sihat bagi mengurangkan kesan jangkitan. 

Berita buruknya ialah Malaysia merupakan negara yang paling obes di Asia iaitu 45% kadar obesiti dan 16% kadar diabetes.4

 

Kesihatan yang kurang baik adalah kerugian berterusan kepada keluarga, mata pencarian dan masyarakat. Sudah tiba masanya untuk rakyat Malaysia bersatu menangani cabaran ini sebagai sebuah komuniti bersama rakan-rakan dan keluarga.

 

SejutaKG menyediakan alat untuk tujuan ini. Bagaimana? Ketahui di sini.

 

 

  1. Why COVID-19 is more deadly in people with obesity—even if they’re young’, science.org, 8/9/2020 
  2. Obesity Action Coalition.
  3. Get healthy as first defense against infection, Khairy says…’, The Malay Mail, 27/9/2021
  4. Obesity rate at worrying levels in Malaysia’, The Malay Mail, 22/6/2020.
mask-4898571_960_720.webp

Kesihatan yang kurang baik adalah kerugian berterusan kepada keluarga, mata pencarian dan masyarakat.

Sudah tiba masanya untuk rakyat Malaysia bersatu menangani cabaran ini sebagai sebuah komuniti bersama rakan-rakan dan keluarga.